Rebel Accelerator 2014 – Les 1: zie wat er is, niet wat er zou moeten zijn

photo

NOTE: Omdat ik deelneem aan de Rebel Accelerator 2014, blog ik nu wekelijks over alle professionals die ik dankzij dit toffe trainingsprogramma tegenkom. Zie ook de Professional Rebel Tumblr. De lange versie van deze interviews kunnen jullie uiteraard nog op mijn blog verwachten. Stay tuned!

Wie? Nelleke Poorthuis

Wat doet Nelleke? Nelleke is verantwoordelijk voor de communicatie en social media kanalen van Jamaar.nl en Omdenken.nl. Omdenken is een speelse term, bedacht door Berthold Gunster.

Wat heeft Linda van Nelleke geleerd?
“Na mijn studie communicatiewetenschap kon ik enige tijd als docent aan de slag op Universiteit Twente en de Universiteit van Amsterdam. Daarna was ik werkzaam bij Mr. Harder, een creatief kennisbureau voor sociale technologie. Een leuk en klein bedrijf. Maar omdat het bedrijf zo klein was, deed ik veel aparte klussen en kwam er nooit echt iets van de grond. Plotseling kwam ik een vacature van Omdenken.nl tegen op Twitter. Ik heb het toen simpel en ouderwets gehouden: gewoon een sollicitatiebrief met mijn cv erbij. Geen overdreven kunstige of buitensporige creaties. Nu ik hier eenmaal werk, kan ik het van de andere kant bekijken. Als we een vacature online plaatsen, krijgen we vaak honderden reacties. Mensen doen er dan alles aan om op te vallen. Dat kan ook averechts werken: er is niet altijd tijd voor grappige opdrachten of originele benaderingen. Doe liever waar het bedrijf om vraagt. Willen ze simpelweg een sollicitatiebrief zien? Schrijf die dan, met je eigen insteek.”

Wat gaat Linda met deze les doen?
Onthouden en in praktijk brengen. Ik ben soms nogal eens geneigd om heel veel tijd te steken in een originele en creatieve insteek, maar uiteindelijk lukt dat niet altijd. Bovendien word ik er krampachtig van, dan kom je in een sollicitatiebrief vaak niet goed uit de verf. Kortom: gewoon dicht bij mezelf blijven en doen waar om wordt gevraagd.

Wat heeft Linda er nog meer uit kunnen halen?
“Eigenlijk is het begrip Omdenken op zich een goede tip of strategie als het om de zoektocht naar werk gaat. Ik merk wel eens dat ik mezelf constant aan het vergelijken ben met anderen. Een goede vriendin, een oud-collega… Maar wat zij doen heeft niets met mij te maken. Vaak zijn mensen ongeduldig of veel te streng voor zichzelf. Dan hebben ze nu die baan, maar eigenlijk zouden ze promotie ‘moeten’ krijgen. Zonde. Omdenken wil zeggen: zie wat er is, niet wat er zou moeten zijn.”

Geef een reactie