Rebel Accelerator 2014 – Les 4: kies je niche

Interview Eva Smal

Wie? Eva Smal

Wat? Eva is Redacteur Economie bij persbureau Novum Nieuws. Ze studeerde Geschiedenis aan de universiteit Groningen en deed daarna een master journalistiek. Ook liep ze een stage bij het NRC Handelsblad op de economieredactie.

Wat heeft Linda van Eva geleerd? “Tijdens mijn stage bij het NRC werd me gevraagd of ik er bezwaar tegen had als ik op de economieredactie geplaatst zou worden. Ik zei nee. Dat was een uitzondering. Net na mijn studie en mijn stage brak helaas de crisis uit. Eerst kwam ik bij een vakblad terecht, maar dat vond ik helemaal niet leuk. Toen heb ik zelfs twee jaar niet in de journalistiek gewerkt. Ook omdat werk vinden daarin zo moeilijk was. Tot ik op een avond een etentje met iemand had. We hadden het over ergernissen in de journalistiek en in nieuwsberichten. Op een gegeven moment zei hij: ‘Volgens mij moet jij gewoon weer gaan schrijven, dat vind je veel leuker.’ Een week later kwam de vacature voor Redacteur Economie bij Novum Nieuws voorbij. Binnen twee weken had ik de baan. Doordat ik duidelijk voor de economiekant van het schrijven koos, heb ik daar nu enorm veel kennis van. Als je heel veel van een bepaald onderwerp weet, zorg dan dat je daar over gaat schrijven. Dat is je niche. Zet ergens je klauwen in. Misschien zal je uiteindelijk in een heel ander onderwerp terechtkomen, maar dan heb je in ieder geval laten zien dat je je ergens goed in kunt verdiepen.”

Welke actie gaat Linda ondernemen? Dit de beste tip die je kunt krijgen als beginnend blogger-slash-journalist. Ik ben al een tijdje bezig met het bepalen van mijn specialisatie. Waar valt mijn eigen blog onder? Ik heb ontdekt dat ik het delen van kennis, interactie met mensen en persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk vind. Ik ga daarom steeds meer bloggers en coaches benaderen voor interviews. Kennis verzamelen van mensen die al doen wat ik wil.

Wat heeft Linda er voor haar blog nog meer uitgehaald? “Als je iets wilt, zorg dan dat je er echt goed in bent. Veel mensen die bij ons langskomen op de redactie kunnen gek genoeg niet goed schrijven. Misschien een vreemde tip van een journalist uit het vak, maar vaak vergeten mensen waar hun beroep eigenlijk mee begint. In het geval van journalistiek: leer echt schrijven. Zorg dat je taalvaardigheid enorm hoog is. Wees ook zorgvuldig, zeker in dit vak. Doe liever iets langer over een goede tekst, in plaats van snel een slordig stuk in te leveren dat er niet uitziet. Snelheid kun je vanzelf aanleren, helemaal als je goed in een onderwerp zit.”

Klik hier om het interview op de Rebel Accelerator 2014 Tumblr te bekijken.

Geef een reactie