Rebel Accelerator 2014 – Les 3: leer van elkaar

simons_headthick

Wie? Simon Woolcot

Wat? Simon werkte voor een groot financieel bedrijf in Londen en kreeg de kans om voor zes maanden een opdracht te doen in Amsterdam. Tien jaar later is hij hier nog steeds. Hij schreef over zijn belevenissen in de Nederlandse hoofdstad. Eerst aan vrienden, uiteindelijk kwam er een boek en een blog: The Amsterdam Confessions of a Shallow Man. Verhalen van een womanizer met een liefde voor goed eten en handgemaakte pakken.

Wat heeft Linda van Simon geleerd? “Mijn blog begon het na verloop van tijd heel goed te doen. Dat kwam aan het begin vooral doordat ik mijn artikelen in verschillende Facebookgroepen voor expats in Nederland deelde. Mensen pikten het op en deelden het zelf ook op hun Facebook en Twitter. Zo kon ik langzaam maar zeker een flinke groep mensen achter me scharen. Wat ook hielp is dat ik het interactief maakte voor mijn lezers. In september plaatste ik een blog met de titel ‘Tips on how to date Dutch women’. Binnen de kortste keren kreeg ik in berichtjes van vrouwen met daarin de vraag of ik ook een artikel kon schrijven met tips voor het daten van mannen. Ik vroeg hen of zij zelf hun ervaringen met mij wilden delen, zodat ik dat kon gebruiken voor het artikel. Interactie met lezers, interactie met mensen in het algemeen, is enorm belangrijk. Je kunt altijd iets van elkaar leren. Bedenk wie jouw lezers zijn, wat zij van jouw verhalen kunnen opsteken en wat zij andersom voor jou kunnen betekenen.”

Welke actie gaat Linda ondernemen? Interactie met mensen vind ik essentieel. Voor mijn blog spreek ik bijvoorbeeld al een heleboel mensen. Het wordt nu tijd om niet alleen te focussen op de mensen die ik interview, maar ook aandacht te besteden aan de lezers. Wie zijn dat? Dat ga ik uitzoeken.

Wat heeft Linda er nog meer uitgehaald voor haar blog? Omdat ik voor mijn blog met het idee speel om een e-book te maken, vroeg ik aan Simon een aantal praktische tips.

1. “Bedenk in welke categorie jouw boek thuishoort. Wat is de kern van jouw boek? Op welke niche richt het zich? Om hier een beter idee bij te krijgen, kun je eens op Bol.com rondkijken welke categorieën daar worden gebruikt. Vraag jezelf af: als ik een boek zou uitgeven, waar zou ik dit dan kunnen vinden op zo’n soort website?”
2. “De cover van je boek is van groot belang. Vaak kun je op bepaalde websites standaard covers vinden – don’t do it. Zonde. Het is het waard om te investeren in een mooie, aansprekende cover. Je kunt samenwerken met een grafisch ontwerper. Mocht je dat willen doen: zorg dan dat de ontwerper jouw boek heeft gelezen.”
3. “Maak voor jezelf duidelijk wat het synopsis van je boek moet zijn. Wanneer mensen jouw e-book kunnen bestellen op Bol.com willen zij weten waarom zij jouw boek zouden moeten kopen, in plaats van een ander soortgelijk exemplaar Welke waarde voegt jouw boek toe?”
4. “Klaar om jouw e-book te publiceren? Dat kun je zelf doen. Kijk bijvoorbeeld op Brave New Books.”

Klik hier om het interview op de Rebel Accelerator 2014 Tumblr te bekijken.

One thought on “Rebel Accelerator 2014 – Les 3: leer van elkaar

Geef een reactie