Leren van fouten met foutenliefhebber Frank Deuring

yoringel_foutenfabriek

Foto: Jorinde Knoester

“Oh, wat stom! Ik heb een fout gemaakt.” Met deze uitspraak zou Frank Deuring, oprichter van de FoutenFabriek het niet eens zijn. Want, zo vindt Frank: fouten, tegenslagen en mislukkingen zijn goed. Je kunt leren van fouten. Maar toch zien veel mensen dat (nog) niet in. Ze zijn bang om te falen en daardoor wordt het uitproberen van nieuwe dingen ook steeds enger. Want wat als de volgende date ook mislukt, of als je bij je volgende presentatie weer wat vergeet? Fouten, tegenslagen en mislukkingen overkomen iedereen. Het is heel menselijk. Waarom maken we eigenlijk fouten? Wat kunnen we ermee? Waarom zijn we zo gauw geneigd om fouten in het taboe-hokje te verstoppen? Dat zijn vragen die Frank graag voor je beantwoordt.

Wat wilde je vroeger worden?
Frank: “Een tweede André van Duin! Ik was altijd bezig met grappen maken, dus dat leek me wel wat.”

In feite doe je dat nog deels, want je bent ook stand-up comedian.
F: “Klopt. Het is wel erg moeilijk om door te breken als comedian. Toen ik me op een gegeven na vijf jaar realiseerde dat ik er nog lang niet was, heb ik het op een lager pitje gezet.”

Verder heb je ook in de horeca gewerkt en heb je de FoutenFabriek opgezet. Hoe is dat gegaan?
F: “In de horeca heb ik altijd gewerkt. Ook begon ik tijdens mijn studie al met optreden als comedian. Ik heb mijn hbo-studie HRM afgemaakt en was in het laatste jaar al als ondernemer begonnen op HR-gebied.”

Lekker druk bezig! Wanneer kwam de FoutenFabriek in the picture?
F: “Niet meteen na mijn studie. Wel wist ik dat ik meer met ondernemen wilde doen. Op een gegeven moment kwam ik in contact met een oud-docent. Samen met hem ben ik een programma gaan maken. Hij had al twee andere programma’s ontwikkeld: zogenaamde theatertrainingen, een theaterstuk waar je ook nog iets van leert. We bedachten Het Klachtenparadijs, een theatervoorstelling voor bedrijven waarin ze leerden hoe ze slim om konden gaan met klachten. Dat werd in een cabaret-vorm gegoten. Zo kwamen de twee dingen waar ik mee bezig was – comedy en HR – samen in één programma.”

Logo_FoutenFabriek

Werd het wat?
F: “Na een jaar lang keihard aan het programma gewerkt te hebben, kregen we een opdracht bij een bank om daar aan tweehonderd man de training te geven. Een geweldige ervaring. Toch ging er iets niet helemaal goed. We klikten niet helemaal op het podium, daardoor lukte het niet om het publiek mee te krijgen. Mijn partner wilde er toen mee stoppen. Dat deed even pijn, maar het is achteraf alleen maar goed geweest.”

Alle tijd voor het oprichten van de FoutenFabriek.
F: “Inderdaad. Het kwam ook op het juiste moment, omdat ik met zoveel dingen tegelijk bezig was. Ik had Het Klachtenparadijs, probeerde ondertussen de FoutenFabriek op te zetten, werkte dertig uur per week in de horeca om de rekeningen te kunnen betalen en ik trad nog regelmatig op. Eigenlijk deed ik alles maar half, ik kwam niet meer vooruit. Uiteindelijk heb ik besloten om alleen nog verder te gaan met de FoutenFabriek, met wat horecawerk ernaast.”

Waarom de FoutenFabriek?
F: “Het is mijn ambitie om met de snelheid van het geluid door de barrière van de Nederlandse fouten te breken. Fouten maken wordt als iets negatiefs gezien, het wordt mensen kwalijk genomen.”

Alsof fouten maken taboe is.
F: “Precies! Ik merk dat veel mensen en vooral veel managers vanuit een vaste strategie werken: fouten vermijden, in plaats van toelaten. Dat betekent dat ze van te voren alles zo strak mogelijk willen voorbereiden, zodat ze fouten kunnen voorkomen. Wanneer je fouten echter toelaat en het maken van fouten ‘mag’, worden mensen veel relaxter en vrolijker. Vrolijke medewerkers zijn weer goed voor het bedrijf.”

Hoe komt dat eigenlijk?
F: “In je hersenen heb je twee radjes. Het ene radje is heel erg gericht op presteren, daardoor ben je gauw gestrest. Het andere radje is gefocust op creatief zijn en organiseren. Je hebt twee radjes, maar slechts één hamster! Als hij dan alleen maar aan het rennen is in het prestatie-radje en je flink gestrest bent, is er geen ruimte meer voor organiseren of creatief nadenken. Je merkt het bij jezelf ook: wanneer je gestrest bent lijkt niets meer te lukken. Je wordt zenuwachtig, begint te klungelen en er gaan dingen fout.”

Wat is jouw grootste fout of tegenslag?
F: “Ik zie dingen niet zo gauw als een tegenslag. Want wanneer is iets echt fout? Neem bijvoorbeeld mijn poging tot doorbreken als comedian. Dat is uiteindelijk niet echt gelukt. Daar baalde ik van, maar er viel niets aan te doen. Het hoort erbij. In plaats daarvan bedacht ik me: wat heb ik ervan geleerd?”

Als het wel goed gaat in je werk: wanneer is werken voor jou leuk?
F: “Als ik het gaaf vind om te doen en er plezier in heb. Met de FoutenFabriek is het ook als ik anderen iets heb kunnen leren en dat ze nieuwe mogelijkheden zien. Soms krijg ik berichten van mensen dat ze dankzij de workshop iets hebben overwonnen of iets hebben gehaald wat voorheen steeds niet lukte. Een andere manier van denken is soms het enige dat je nodig hebt.”

Tot slot: heb je nog tips voor mensen die – na veel tegenslagen – nog steeds op zoek zijn naar een baan?
F: “Ik heb een mooie quote van Randy Pausch die hier goed bij past. Hij zei: in het leven kom je veel muren tegen. Maar die muren zijn er niet om je tegen te houden, ze zijn er om te testen hoe graag je er overheen wilt komen. Zodra het een keer tegenzit, zijn mensen gauw geneigd om het op te geven. Ik zou willen adviseren: probeer het nog eens, maar dan op een andere manier. Ga niet over de muur heen, maar er omheen of er misschien zelfs doorheen. Er zijn zoveel mogelijkheden!” Linda Roos

Aanbieding!
Op woensdag 4 februari om 19.30 presenteert Frank Deuring zijn boek: Waarom fouten, tegenslagen en mislukkingen zo leuk zijn. Naast de presentatie wordt er een introductieworkshop verzorgd en komt er een gastspreker. Bovendien zal de avond feestelijk afgesloten worden met een borrel en live muziek! Kaarten kosten €45, maar speciaal voor lezers van mijn blog zijn kaarten (tot en met morgenavond 23.59) maar €35! Je krijgt bovendien een gratis exemplaar van het boek en je hebt een leuke avond. Klinkt goed, toch? Inschrijven kan via info@frankdeuring.nl.

yoringel_frankdeuring

Foto: Jorinde Knoester

2 thoughts on “Leren van fouten met foutenliefhebber Frank Deuring

  1. Het zou inderdaad zoo fijn zijn om fouten te durven/mogen maken !! Vooral tijdens werk is het heel herkenbaar om dingen maar niet te doen… bang dat er iets fout gaat.
    Vooral toen ik vroeger tijdens mijn bijbaantjes onzeker was over of ik iets wel goed deed…. deed ik soms maar zo min mogelijk ! Achteraf zie ik dat ik mijn werk nog veel beter had kunnen doen als ik mij daar niet zo druk over had gemaakt.

Geef een reactie