Coach en trainer Heleen Esser: “Let niet te veel op wat anderen doen”

Heleen Esser

Naam: Heleen Esser
Leeftijd: 29
Beroep: schop-onder-je-reet coach/trainer

Heleen Esser wist heel lang niet wat ze wilde. Nu wel. Ze wil anderen helpen. Voornamelijk de mensen die juist niet goed weten wat ze willen. Ik merk het als ik haar huis in Amsterdam binnenkom: ik word meteen enthousiast ondervraagd. Wat heb ik gestudeerd? Waarom heb ik nu een blog? Waarom wil ik schrijven? Wat wil ik schrijven? Ze coacht me terwijl ik haar interview. Dat trainen in haar bloed zit, moge duidelijk zijn. Maar… Waarom eigenlijk?

Wat wilde je vroeger worden?
H: “Heel lang geleden was het dierenarts. Dat veranderde naarmate ik ouder werd. Ik merkte steeds meer dat ik anderen wilde helpen. Eigenlijk wilde ik makelaar worden, omdat ik dan bij mensen thuis kon kijken. Daar ben ik nog steeds erg nieuwsgierig naar. Daarom coach ik ook aan huis, wanneer mensen dat willen. Dan krijg ik vaak een goed beeld van iemand waar ik in de gesprekken ook weer op in kan spelen.”

Wat heb je gestudeerd?
H: “Eerst Algemene Sociale Wetenschappen en daarna sociologie. Maar voordat ik aan een studie kon beginnen, was ik gezakt op wiskunde. Later besefte ik dat dat kwam doordat ik totaal niet wist wat ik wilde. Daardoor was ik totaal niet gemotiveerd. Ik zeg dat altijd tegen de kinderen die ik coach: zorg ervoor dat je weet wat jij wilt.”

Wat was het eerste plan na je studie?
H: “Ik had niet echt een plan, om eerlijk te zijn. Ik rolde letterlijk in een baan, doordat ik mijn cv op websites als Monsterboard had gezet. Ik werd aangenomen bij een bedrijf dat iets met verzekeringen deed. Ze boden me een traineeship aan, met het uitzicht op consultant worden. Na een half jaar was ik nog steeds mensen aan het bellen over zorgverzekeringen. Heel erg saai. Ik kon niets terugvinden van wat ze mij allemaal hadden beloofd. Ik stopte daar, maar had opnieuw niet echt een duidelijk idee van wat ik wilde.”

brainstormen2

Wat ben je toen gaan doen?
H: “Via een recruiter kwam ik in contact met een bedrijf waar ik operationeel manager werd. Maar ook dat klonk mooier dan dat het uiteindelijk was. Ik heb daar een jaar gewerkt, maar er was geen match met mij en het bedrijf. Ik voelde mij daar absoluut niet op mijn plek. Na dat jaar ben ik echt gaan uitzoeken wat ik wilde doen.”

Hoe heb je dat gedaan?
H: “Toevallig won ik bij 4YoungPeople een training genaamd Volle Kracht Vooruit, gegeven door Pim Schouten. Ik riep al jaren dat ik iets met coaching en training wilde doen, maar deed er niets mee. Bij die training zei Pim tegen me: ‘Jij wilt trainingen geven? Ga dat maar doen.’ Ik mocht die dag dus meteen een stukje training geven aan de groep. Ik kreeg goede feedback en realiseerde me dat ik me echt moest gaan focussen. Toen ben ik bij een bedrijf in de Ardennen beland: Evolution Logique.”

Wat mocht je daar doen?
H: “Het was een leerwerktraject van een jaar, waarbij ik direct ervaring op kon doen. Zo ben ik in het vak gerold. Het was geweldig om in dat bedrijf mee te draaien. Ondertussen wilde ik iets voor mezelf beginnen, ik wist alleen niet goed wat. Uiteindelijk ben ik via-via bij KickStart Studiekeuze beland. Ik had altijd die richting in mijn jeugd gemist; nu kon ik de jongeren zelf helpen. Daarnaast geef ik communicatietraining op de VU aan geneeskundestudenten en ben ik net Geneeskeuze gestart met een vriendin.”

Wat is Geneeskeuze?
H: “Dat is specifiek gericht op geneeskundestudenten die net klaar zijn. We stellen vragen vanuit zelfinzicht: wie ben ik? Waarom wil ik dit doen? Ook proberen we de studenten uit hun comfortzone te halen door middel van interactieve spellen. Ik merk dat er veel vraag naar is bij geneeskundestudenten, omdat ze maar weinig begeleiding krijgen.”

Logo Buro Open Deur kopie

En je hebt nog een bedrijfje: Buro Open Deur.
H: “Klopt. Daar coach ik mensen die niet weten waar ze heen willen. Ik help richting te geven en mensen in beweging te krijgen vanuit zichzelf. Ik doe heel veel oefeningen. Bovendien ben ik nieuwsgierig en praat en vraag ik veel. Dat vind ik het leukste wat er is. Ik voel dat dit mijn doel is. Soms is het wel eens lastig, dan heb ik weinig geld. Maar dan ga ik gewoon een keer niet uit eten. Zo simpel is het.”

Je doet veel dingen tegelijk. Is dat soms lastig?
H: “Jawel. Ik heb er enorm veel plezier in, maar ik moet soms weer wat beter focussen. Ik vind het lastig om prioriteiten te stellen. Daar worstel ik soms mee. Toch zou ik er echt niet aan moeten denken om iedere dag hetzelfde te moeten doen.”

Wat is jouw favoriete doelgroep?
H: “Vooral jongeren die bijna gaan studeren, of net klaar zijn. De doelgroep die het gevoel heeft: wat nu? Ik wil mensen uit die wereld trekken waarin ze doen wat er van hen wordt verwacht. Ik wil ze bewust maken van wat ze zelf willen. Ik spreek zoveel jonge mensen die allemaal het idee hebben dat ze bepaalde dingen ‘moeten’ doen. Ze kijken alleen maar naar anderen, zo zonde. Maar ik herken het gevoel wel. Dat mensen in je naaste omgeving iets bereiken en dat je dan denkt: nu moet ik er ook maar aan geloven. Wat een onzin! Je moet dingen lekker op je eigen tempo doen. Maar dat is het moeilijkste wat er is: bij jezelf blijven.”

Tot slot: wat is jouw ultieme tip voor studenten en starters?
H: “Houd je niet te veel bezig met wat anderen doen. Let ook niet te veel op je concurrenten, maar bedenk wat jou onderscheidt van de massa. Waarom en waarvoor moeten mensen naar jou komen?” Linda Roos

brainstormen

One thought on “Coach en trainer Heleen Esser: “Let niet te veel op wat anderen doen”

Geef een reactie