Peter de Kuster: “Het is tijd om echt te doen wat ik leuk vind”

 

Een maand geleden kreeg ik plotseling een berichtje in mijn LinkedIn-mailbox van Peter de Kuster. Of ik mee wilde doen aan De Reis van de Heldin in Amsterdam, Creatief van een andere Orde. Ik had er nog nooit van gehoord en ik kende Peter niet, maar het klonk wel interessant. Sterker nog: het klonk me heel bekend in de oren. Het was precies waar ik al maanden mee bezig was voor mijn blog: het interviewen van creatieve mensen die van hun passie hun werk hebben gemaakt. Maar wat houdt het precies in? En waar kwam het idee van Peter eigenlijk vandaan?

Vrouwlijke creatieve professionals
De Reis van de Heldin in Amsterdam is een speciale editie van The Hero’s Journey. Dit zijn gidsen van wereldsteden met verhalen van allerlei creatieve professionals uit bijvoorbeeld Parijs, Londen en Berlijn. Kortom: verhalen van inspirerende mannen en vrouwen met interessante loopbanen, uit verschillende culturen. Ik was geselecteerd voor de vrouwelijke Amsterdam-editie. In het berichtje dat ik via LinkedIn ontving legde Peter uit waarom ik geselecteerd was: “…omdat jij een vrouwelijke creatieve professional bent, wiens werk mij aanspreekt en waarvan ik vermoed dat je met passie je geld verdient of wilt verdienen.” Hij sloeg de spijker op zijn kop.

Georganiseerd vs. Chaotisch
Deze speciale editie heette ‘Creatief van een andere Orde’. Hier gaat Peter specifiek in op het feit dat creatievelingen vaak niet zo georganiseerd zijn als anderen. Hij vraagt zich af of dat ook daadwerkelijk nodig is. Creatieve mensen denken anders, werken anders, organiseren anders. Chaotisch als karaktereigenschap is eerder regel dan uitzondering. Daarom kunnen ze zich op een creatieve manier uiten. Een interessante analyse, die mij bekend voorkwam en die uitgebreid wordt besproken in de reisgids.

De reis van de heldin in Amsterdam

Doen wat je leuk vindt
Tijdens de lancering van de reisgids, die plaatsvond in het Kewlox-filiaal aan de Overtoom te Amsterdam, sprak ik Peter over zijn Hero’s Journey-project. “Op een ochtend werd ik wakker en voelde ik enorme pijnscheuten door mijn lichaam gaan,” vertelt hij. Dat was in 2007. Het was het moment waarop Peter op het randje van de dood balanceerde. Tegelijkertijd realiseerde hij zich dat hij van zijn passie, schrijven, zijn werk wilde maken. Het was nu of nooit. “Ik was 43 en besefte dat ik nog steeds niet deed wat ik leuk vond. Dat werd dus wel eens tijd.” Vanaf dat moment is Peter, samen met goede vriend Jan van Opstal, bezig geweest met The Hero’s Journey.

Gelukkiger dan ooit
Zo was het voor Peter mogelijk om alleen maar bezig te zijn met wat hij leuk vond: reizen en schrijven. The Hero’s Journey zijn gidsen van alle groten wereldsteden en inmiddels heeft Peter al zo’n twintig boeken op zijn naam staan. Dit jaar kwam daar De Reis van de Heldin in Amsterdam nog bij. Ook heeft hij sindsdien in vele steden waarvan gidsen zijn verschenen gewoond: Parijs, Rome, Berlijn, Florence. Nu woont hij nog een paar maanden in een zolderappartement in Maastricht. “Ik doe mijn werk vanuit de boekenkerk, de lobby van het Kruisherenhotel of Hotel Derlon of de zaak Taart.” Het roer is volledig omgegooid en zijn leven is totaal veranderd. Toch heeft Peter geen moment spijt gehad. “Het is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Ik kan de hele dag doen wat ik leuk vind en ben gelukkiger dan ooit.”

Mijn stukje in de gids:

de reis van de heldin_linda roos

Benieuwd naar de reisgids? Je kunt hem hier helemaal bekijken.

2 thoughts on “Peter de Kuster: “Het is tijd om echt te doen wat ik leuk vind”

  1. Ik kreeg een uitnodiging van linkedin, over ‘Reis.’
    Ik werk in principe graag mee.

    2 vragen:
    1. Wat wilt u precies dat ik doe?
    2. Hoe heeft u mij gevonden?
    3. Ik vind mezelf geen heldin, is dat een probleem?

    Met vriendelijke groet,
    Irma

Geef een reactie