Valerie Parisius: “Er is altijd behoefte aan wie jij bent en wat jij doet”

valerieparisius01

Naam: Valerie Parisius
Leeftijd: 34
Beroep: reiziger/illustrator/ontwerper

Valerie Parisius reist al sinds 2011 de wereld rond. Op haar website, valerieparisius.com, krijg je al gauw een idee van wat ze doet. Ze illustreert en ontwerpt, overal waar ze komt. Creatief en inspirerend. Op het moment dat ik haar spreek, zit Valerie op Curaçao. Daarom doe ik het interview met haar via Skype. Het is een schraal contrast: ik in mijn studentenkamertje in Amstelveen, zij op een zandwit strand met de wind in haar haren. Dat ziet er niet slecht uit. Valerie geeft zelf ook toe: “Ik sta er soms van verstelt dat dit allemaal kan.”

Wat wilde je vroeger worden?
V: “Ik denk dat ik altijd al ontwerpster heb willen worden. Ik was altijd aan het tekenen, maar op de één of andere manier zag ik het nooit als een echte optie.”

Je hebt ook eerst totaal andere studies gedaan.
V: “Klopt. Ik heb accountancy en bedrijfskunde gestudeerd. Ik vond het leuk om te leren en was goed in dat soort vakken. Het leek mij een goeie basis. Pas op mijn zesentwintigste had ik genoeg lef om langzamerhand mijn hart te gaan volgen. Toen ben ik op de modeacademie Fashion & Design gaan doen.”

valerieparisius06

Ben je blij dat je uiteindelijk die keuze hebt durven maken?
V: “Ja. Het was een moeilijke keuze, omdat het eng was om weer naar school te gaan en met allemaal veel jongere meiden in de klas te zitten. Daarnaast kom je dan in een sector terecht waarin het best moeilijk is om later een baan te vinden.”

Ik las op je site dat je in 2011 bent gaan reizen. Waarom?
V: “Ik was creatief geblokkeerd.”

Kun je dat uitleggen?
V: “Als je net afgestudeerd bent liggen de leuke banen vaak niet voor het oprapen. Of je doet werk wat je nog niet zo leuk vindt, omdat je niet naar iets anders durft te zoeken. Je bent bang om iets anders te doen of zonder werk te zitten. Uiteindelijk ben ik ziek geworden, daardoor was ik gedwongen even te stoppen. Ik had niets meer te verliezen en besloot te kijken wat het zou worden.”

Je bent uiteindelijk veel langer gaan reizen.
V: “Het was de bedoeling om niet al te lang weg te blijven. Ik had geld voor misschien twee of drie maanden. Hooguit vier, als ik zuinig zou doen. Ik had altijd al willen reizen, maar had nooit gedacht dat het kon. Het is duur, je hebt een gat op je cv wanneer je terug komt… Alle standaard redenen om maar niet te gaan reizen, dus. Maar toen ik eenmaal onderweg was, voelde ik dat dit iets was wat ik altijd al had moeten doen.”

valerieparisius05

Hoe bedoel je dat precies?
V: “Veel mensen gaan reizen op een moment dat het ‘past’: bijvoorbeeld vlak na hun studie, of wanneer ze al werken en dan een sabbatical nemen. Maar ik kwam tijdens mijn reis heel veel mensen tegen die het reizen als een soort ‘lifestyle’ zagen. Zij hebben hun baan of bedrijf gecreëerd tijdens het reizen. Er werd als het ware een soort raampje voor me geopend: er bleek veel meer mogelijk dan ik dacht. Toen ben ik zelf naar de mogelijkheden gaan zoeken om mijn reis te verlengen. Ik had nooit gedacht dat ik zo lang zou reizen. Het is een kwestie van uitproberen en van dag tot dag kijken wat er mogelijk is.”

Wat doe je nu voor werk?
V: “Ik ben begonnen met tekenen in mijn dagboek dat ik tijdens mijn reis bijhield. Daar maakte ik dan weer foto’s van. Eerst heb ik kaarten gemaakt van die foto’s, zo is er steeds meer bijgekomen. Ik ben de foto’s gaan drukken op kussenslopen en iPhone covers. Die verkoop ik online. Ik draag niets bij me als ik reis. (lachend) Ik heb bijvoorbeeld maar één lange broek. Ook vragen mensen me wel eens om logo’s te maken, of muurschilderingen. En ik maak sieraden. Alles wat me leuk lijkt probeer ik uit.”

En hoe kom je daar van rond?
V: “Doordat ik al die verschillende dingen die ik net noemde gewoon uitprobeer. Ook heb ik een beetje geluk gehad: ik heb een aantal prijzen gewonnen, dat geld komt er dan weer bij. Het varieert elke keer. Ik sta er soms van verstelt dat dit allemaal kan. Als het niet meer lukt ga ik natuurlijk naar huis, maar dat hoop ik niet.”

Wat zijn de grootste obstakels geweest?
V: “Er zijn bepaalde momenten waarop het allemaal wat minder ging. Zo was ik bijvoorbeeld een keer ziek geworden. Dan lig je ziek in bed en mis je vrienden om je heen die voor je zorgen. Ik maak natuurlijk wel vrienden waar ik ben, maar ik was daar op dat moment net aangekomen. Ik kende dus nog niet veel mensen. Ook heb ik een keer een motorongeluk gehad, en mijn laptop is een keer gestolen. Zulke dingen gebeuren en op die momenten valt het dan even zwaar. Maar het is altijd goed gekomen. Je herstelt steeds sneller na zulke incidenten. Er zijn ook heel veel leuke en lieve mensen die ik heb leren kennen. Ik heb nog geen moment echt heimwee gehad.”

valerieparisius03

Waar overnacht je zoal?
V: “Ik ga vaak naar plaatsen waar ik nog niemand ken. Ik start meestal in een hostel of een guesthouse hotel. Als de plek waar ik ben goed bevalt, huur ik een woning of betaal ik de guesthouse per maand. Ik heb ook een aantal oppashuizen gehad. Het verschilt.”

Is het niet moeilijk om steeds naar nieuwe plekken te reizen?
V: “Ja. Ik verblijf vaak een aantal maanden in dezelfde plaats. Het breekt elke keer weer mijn hart wanneer ik dan afscheid moet nemen van een stad of plek en de mensen die ik daar heb ontmoet. Maar als ik eenmaal onderweg ben voel ik dat ik weer enthousiast word. Het is soms lastig om steeds nieuwe mensen te leren kennen, maar het lukt altijd. Het komt wel goed. Het fijne van nieuwe mensen leren kennen is dat zij op heel andere manieren denken. Als je anderen opeens dingen ziet doen waarvan jij nooit dacht dat het mogelijk zou zijn, geeft dat jou moed om het zelf ook te proberen.”

Waar haal je voldoening uit in je werk?
V: “Het feit dat dit nu echt mijn werk geworden is. Bovendien is het hier simpeler, bijvoorbeeld wanneer ik sieraden wil produceren. Je kunt meteen je idee uitwerken, voor je het weer heb je een sample. Als je in Nederland bent moet je het eerst opsturen, afwachten en dan krijg je feedback. Er gaat tijd overheen. Nu kan ik spontaan bezig zijn en komen er vanzelf nieuwe ideeën bij. Je zit dichtbij de bron, je bent waar je moet zijn.”

Wat zijn de leukste reacties die je hebt gekregen?
V: “Ik heb het gevoel dat ik mensen blij kan maken. Vooral kinderen vinden mijn werk heel leuk. Vroeger geloofde ik dat kunst of creativiteit niet echt waarde had. Je zou denken dat wanneer kunstenaars op pad gaan ze maar weinig kans maken. Maar nu merk ik dat waar ik ook naartoe ga: er is altijd behoefte aan wie jij bent en wat jij doet.”

valerieparisius04

Wat is de mooiste plek waar je tot nu geweest bent?
V: “Ik vond Ankor Wat in Cambodja prachtig. Oude tempels waar een soort reuzenbomen uitgroeien, heel indrukwekkend om te zien. Ik ben bijna een week bij de tempels gebleven, om te tekenen en het te ervaren. Elke plek heeft wel iets bijzonders.”

Tot slot: heb je nog tips voor studenten en starters?
V: “Ik denk dat het heel belangrijk is om je hart te volgen. Je moet kiezen voor dat wat jou blij maakt en waar jij energie van krijgt. Enthousiasme is heel belangrijk. Als je zo’n instelling hebt, komt het geld vanzelf. Je moet risico’s durven nemen.” Linda Roos

Geef een reactie