Manfred Boor: ‘Ik wil fysiek winkelen weer aantrekkelijk maken voor de klant’

manfredboor

Naam: Manfred Boor
Leeftijd: 45
Beroep: mede-eigenaar platenzaak Velvet Music Rotterdam

Velvet Music is een platenzaak aan de Oude Binnenweg te Rotterdam. Het staat daar beter  bekend als ‘die winkeltje’, waar iedereen met een liefde voor muziek in elk genre terecht kan. Wat me in het bijzonder trekt naar deze platenzaak, is dat mede-eigenaar Manfred Boor elke week schrijft over een zogenaamde ‘frappante klant’. Elke woensdag komt er een verhaaltje online op de Facebook-pagina van Velvet Music Rotterdam over een bijzondere, opvallende of grappige klant. Een vader die op ‘papa-dag’ zijn kind in de winkel vergeet, een vrouw die vriendelijke glimlachend (en met een halve wc-rol in haar panty) de winkel binnenloopt, noem maar op. Het levert de raarste, grappigste en soms meest ontroerende verhalen op. Steeds meer mensen begonnen het leuk te vinden en er zelfs naar te vragen. Later dit jaar komt er een boek van uit, waarin al deze verhalen gebundeld zijn.

“Wat wilde ik vroeger worden?” Roept mede-eigenaar Manfred Boor naar zijn collega, Peter, nadat ik hem dit heb gevraagd. “Voetballer,” beweert Peter. “Oh ja, dat is waar. Profvoetballer. Ik heb wel een hele tijd gevoetbald, maar na een tijdje vond ik het niet meer leuk.” Ik sta met Manfred en zijn collega in Velvet Music. Terwijl er continu verschillende klanten in en uit lopen, stel ik Manfred vragen aan de zijkant van de toonbank.

Wat heb je eigenlijk gestudeerd?
M: “Ik heb MMO gedaan en Engelse Studies. MMO is een middenstandsopleiding, voor mensen die zelf een zaak willen beginnen.”

Dus het idee om een eigen zaak te runnen was er al?
M: (lachend) “Nee, dat was eigenlijk omdat ik nooit wat deed. Uiteindelijk ben ik daar toen terecht gekomen. Die Engelse Studies heb ik niet afgemaakt, dus na het studeren ben ik eerst gewoon een tijdje gaan werken. Ik was hier toen al klant in de platenzaak. Op een gegeven moment hebben zetoen gevraagd of ik hierachter wilde staan. Ik dacht eerst: ‘Dat doe ik wel even, en dan kijk ik later wel naar iets serieus’. Maar ik ben nooit meer weggegaan.”

Inmiddels staat Manfred dus al een behoorlijke tijd in de winkel. Een tijdje geleden begon hij die verhaaltjes over klanten te schrijven. Daar gaat een idee achter schuil. “Ik ben ermee begonnen om te laten zien dat fysiek winkelen leuk is,” legt Manfred uit. In plaats van alles via internet te kopen, of zelfs muziek alleen via internet te beluisteren, wil hij fysiek winkelen weer aantrekkelijk maken voor de klant. “Het begon met hele korte, grappige stukjes. Maar die verhaaltjes werden steeds langer en mensen begonnen het leuk te vinden.” De verhaaltjes zijn te vinden op de Facebook-pagina van Velvet Music. “Als je er alleen muziek op zet, nemen mensen vaak niet de moeite om dat te beluisteren. Het is al zo’n vluchtig medium. Je moet toch iets doen om mensen aan je te binden en toen bedacht ik dat het leuk zou zijn om over de klant te schrijven. Gekke dingen die ze soms zeggen, of de soorten klanten die wij in de winkel krijgen.”

En nu komt er een boek uit, Frappante Klanten. Hoe is dat op je pad gekomen?
M: (lachend) “Dat had ik van te voren niet bedacht, ik ben niet met dat idee die verhaaltjes gaan schrijven.”

Give Life Back To Music van Daft Punk schalt door de winkel. “Vroeger begon ik zelf meestal wel aan dingen waar ik van te voren uitgebreid over na had gedacht. Ik maakte toen muziek: ik moest en zou een plaat maken en wereldberoemd worden. Daar begin je dan aan met een soort vooropgezet plan, wat helaas jammerlijk faalde. Maar dat mag de pret niet drukken,” vertelt Manfred. “Dat is met die verhaaltjes over klanten heel anders gegaan. Op een gegeven moment zeiden mensen dat ze er graag een boek van wilden hebben. Dus nu gaan we er een boek van maken. Een aantal uitgeverijen zijn geïnteresseerd. Op dit moment is er iemand bezig alle verhalen te redigeren, omdat ik vaak alles in fonetisch Rotterdams uitschrijf. En een vriend van mij gaat illustraties maken voor in het boek.”

Druk bezig dus! Wanneer komt het boek uit?
M: “Aan het eind van de zomer, als het goed is, in september.”

Wat daar allemaal nog van komt, is nog even afwachten. In ieder geval is het een mooie manier om klanten weer enthousiast te maken om een winkel binnen te stappen, want ook Manfred heeft gemerkt dat de omzet in de afgelopen jaren toch terugliep. “Mensen kopen sowieso veel minder,” vertelt hij. “Maar nu gaat het gelukkig weer veel beter. Met die verhaaltjes over klanten wil ik ook laten zien dat fysiek contact met de klant en de mensen die hier staan veel leuker is dan achter je laptop maar wat zitten te klikken.”

Wat is dan echt je passie? Muziek of toch het schrijven?
M: “Muziek. Ik vind dat schrijven wel heel erg leuk om te doen, hoor, maar mijn echte passie blijft muziek. Het schrijven van die verhaaltjes is een middel om die passie voor muziek te versterken, om het zo maar te zeggen.”

Tot slot: nog een paar laatste woorden of tips voor studenten en starters?
M: “Tja, dat vind ik lastig. Vooral ook omdat ik nooit echt iets heb afgemaakt.”

Maar je bent wel hier blijven werken.
M: “Ja, dat is waar. Maar ik maak ook heel veel dingen nooit af hier.” (lachend) “Toch, Peet?”

“Mensen die studeren aan de universiteit en die bijvoorbeeld rechten of economie doen, daarvan weet ik niet of zij straks echt gaan doen wat ze leuk vinden,” zegt Manfred. “Dat vraag ik me altijd af. Mijn vrouw is afgestudeerd juriste en criminologe, maar die doet nu juist iets met boeken. Dat vindt ze geweldig. Ze wist al heel snel dat ze eigenlijk geen advocaat wilde worden.” En als hij naar zichzelf kijkt? “Ik zie het vaak als een voorrecht dat ik hier mag werken. Ik mag en kan elke dag doen wat ik leuk vind. En dat terwijl ik er niet voor heb gestudeerd.” Linda Roos

Geef een reactie