4 tips om door te zetten wanneer een baan vinden niet lukt

 

Een paar weken geleden schreef ik twee artikelen voor Careerwise.nl, waarvoor ik eindredactie doe. Het ging over het leven van een kick-ass leven, en hoe je dat kunt doen. Behalve een kick-ass leven leiden, ben ik nog altijd op zoek naar werk. Gelukkig ben ik niet de enige. Toch word ik er af en toe moedeloos van. Wat kun je doen om door te blijven gaan? Ik selecteerde de vier beste tips, om zo tijdens je zoektocht naar die baan ass te blijven kicken. You can do it!

1. JE BENT STERKER DAN JE DENKT

Dat zegt mijn moeder wel eens tegen me (en het geldt trouwens ook voor haar). Toch blijft het wel eens moeilijk dat te geloven. Soms lijkt alles tegelijkertijd mis te gaan en heb ik zoveel te doen in één dag dat ik me afvraag waar ik aan ben begonnen. Negatieve gedachten marcheren herhaaldelijk door mijn hoofd als een soort demotiverend mantra: ik kan het niet, het gaat me nooit lukken, alles loopt in de soep. Maar of dat echt zo is? Mocht je met zo’n gevoel uit bed stappen, vraag jezelf dan af: toen ik deze gedachten eerder had, heb ik toen inderdaad opgegeven of is het me juist gelukt? Het antwoord is vast een stuk positiever dan je verwacht.

2. DURF IN JEZELF TE GELOVEN

Als je eenmaal helemaal je eigen, sterke zelf bent: geloof het dan ook. Je kunt nog zulke fantastische ideeën hebben of een geweldig bedrijf willen beginnen, maar als jij in de eerste plaats niet in jezelf gelooft, houdt het gauw op. Want als jij niet in jezelf gelooft, waarom zou een bedrijf, investeerder of levenspartner dat dan wel doen? De kunst is om bij jezelf te beginnen. Wanneer je blindelings in jezelf durft te geloven, zul je verstelt staan van wat er allemaal mogelijk is. Zo gaf ik mijn blog al na twee maanden op voor het project Generation Glamour. En jawel: ik stond dit jaar in het februarinummer van de Glamour, mét foto en interview over mijn blog! Puur omdat ik op dat moment volledig in mezelf en mijn blog geloofde.

3. PIJN HOORT ERBIJ

Pijn. Niet leuk, maar – helaas – toch echt onderdeel van het leven. Laatst zei iemand tegen me: ‘Ik weet dat je nu even een dipje hebt, Linda, maar het wordt heus wel weer beter. Dat weet je toch?’ Dat wist ik inderdaad, maar zo voelde het niet. Geen werk kunnen vinden, gekwetst zijn door iemand, een heel ziek familielid hebben, van zo’n heerlijke betonnen trap vallen op een NS-station na een slecht sollicitatiegesprek… Allemaal niet leuk. Toch is pijn nodig om ook de goede dingen in het leven te kunnen zien. Of om aan elk negatief punt een positief punt te hangen. Ik maak er nu een spelletje van: oké, van de trap vallen deed pijn, niet mijn meest soepele moment. Maar die jongen die stopte en vroeg of het ging, was wel heel lief. En hé, nu moet ik wel rustig aan doen vanavond. Gelukkig maar.

4. NEEM HET LEVEN NIET TE SERIEUS

We raden het iedereen af, maar toch doen we het zelf constant: het leven veel te serieus nemen. Het is nu moeilijk om een baan te vinden na mijn studie. Daarnaast verloopt het contract van mijn bijbaan over anderhalve week (!) en kom ik in de bijstand terecht of moet ik terug naar mijn ouders als ik niet snel een nieuwe baan vind. Niet echt stoer om toe te moeten geven dat ik mezelf op mijn vierentwintigste nauwelijks financieel kan onderhouden. Maar het kan altijd erger! Gelukkig is het in Nederland zo geregeld dat je niet meteen op straat komt te staan. En zou het echt zo’n grote ramp zijn om even terug naar mijn ouders te moeten? Wat heeft het voor zin om me daar nu al zo druk om te maken? Vooruit denken kan geen kwaad, maar het is ook niet erg om af en toe even te genieten van wat je nu (nog) hebt. Het helpt soms om je serieuze, paniekerige gedachten hardop uit te spreken. Tja. Dan klinkt het plotseling wel heel dramatisch, vind je ook niet?

2 thoughts on “4 tips om door te zetten wanneer een baan vinden niet lukt

Geef een reactie