Naam: Patty Golsteijn
Leeftijd: 29
Beroep: oprichtster Minimal Switch
Patty Golsteijn is de oprichtster van Minimal Switch, waarmee ze zich richt op de kunst van het minimaliseren. Ik werd door Sylvia Niemantsverdriet aan haar voorgesteld, die het Cut The Crap programma bij Patty had gevolgd. Volgens Patty levert minimaliseren een heleboel op. Het betekent voor haar niet per sé zo weinig mogelijk spullen hebben, maar het weghalen van onbelangrijke en onnodige elementen in je leven en op je werk. Ze houdt van een stevige aanpak en doet alleen wat ze leuk vindt. Ze wil aan anderen laten zien dat dit voor iedereen mogelijk is. Ik spreek haar hierover in café Nassau te Amsterdam.
Wat wilde je vroeger worden?
P: (lachend) “Ik wilde van alles worden, maar één ding sprong eruit: kraamverzorgster. Ik heb niks met kinderen en ik wil geen kinderen, dus ik heb geen idee waar dat vandaan kwam. Later werd het juf. Nog later, op de middelbare school, veranderde dat in dramalerares.”
Ben je dat ook na de middelbare school gaan doen?
P: “Ik had op vijf verschillende scholen selectie gedaan, maar was uiteindelijk nergens toegelaten. Het is net zo streng als toelating doen voor de toneelschool. Maar misschien was het maar goed ook.”
Wat bedoel je?
P: “Tijdens die selectieprocessen ben ik erover na gaan denken. Is dit iets wat ik dag in dag uit zou willen doen? De keuze werd in dit geval voor mij gemaakt.”
En wat ben je toen gaan doen?
P: “Na de middelbare school wist ik nog steeds niet goed wat ik wilde doen. Maar op school krijg je een aantal testjes en dat is het dan. Ik ben eerst twee maanden naar Nieuw Zeeland geweest en daarna heb ik een half jaar een uitkering gehad. Ik had rond die tijd veel piercings in mijn gezicht, dus heel vaak kreeg ik te horen: ‘Je bent heel spontaan en we willen je graag aannemen, maar…’ Uiteindelijk ben ik aangenomen bij Intertoys, waar ik tweeënhalfjaar heb gewerkt. Toch wist ik nog steeds niet wat ik echt wilde. Toen ben ik Toegepaste Psychologie gaan studeren.”
Vanwaar die studie?
P: “Het eerste jaar was daar een oriëntatiejaar, om uit te vinden welke richting je op wilde. Na dat jaar wist ik het nog steeds niet. Toen ben ik een hele brede studie gaan doen: Media – en Entertainment Management. In mijn tweede jaar merkte ik dat ook dit het niet was. Toch besloot ik om in ieder geval mijn diploma te halen. Dan zou ik het daarna wel zien. In mijn derde jaar ben ik duaal gaan studeren, zodat ik naast mijn studie kon beginnen met werken. De laatste twee jaar van mijn studie heb ik dus gecombineerd met een fulltime baan bij InHolland als communicatiemedewerker.”
En, beviel dat?
P: “In de zomervakantie was er bij InHolland niemand. Zelfs op vrijdagmiddag moest ik achter mijn bureau blijven zitten. Ik had geen afspraken, de baas was er niet, maar ik mocht absoluut niet thuiswerken. Belachelijk. Ik heb op dat moment besloten om voor mezelf te beginnen. Ik had geen opdrachtgevers, geen opdrachten, maar het was de beste beslissing die ik ooit heb genomen.”
Was dat meteen Minimal Switch?
P: “Nee. Eerst kwamen er een aantal mensen op me af met verschillende projecten. Bij elke opdracht ging ik na of ik het leuk vond om te doen of niet. Gewoon door uitproberen. Het waren veel regelprojecten en ik kwam er al snel achter dat dat echt mijn talent is. Daar heb ik toen een eigen bedrijf van gemaakt: Regelhelden. Dat was drie jaar geleden. Een half jaar geleden dacht ik: dit wil ik ook niet meer. Ik was nog altijd voor andere mensen aan het werk. Daarom heb ik op dat moment besloten om alleen met Minimal Switch verder te gaan.”
Wanneer is dat idee ontstaan?
P: “Dat ontstond drieënhalf jaar geleden. Het begon als een eenvoudige blog over het wegdoen van spullen. Zo is het idee langzamerhand steeds groter geworden. Opeens viel het allemaal op zijn plek.”
Hoe werkt dat precies, Minimal Switch?
P: “Wat ik heel belangrijk vind is het verschil tussen freelancer en zelfstandig professional. Dat ik geen opdrachten doe voor iemand anders, want dat past gewoon niet bij mij. Maar dat ik zelf controle heb, zelf de richting bepaal. Ik heb nu een eigen product gemaakt: Cut the Crap. Dit is een programma gericht op zelfstandig professionals. Er is bewust gekozen voor een focus op die groep, omdat zij al hebben gekozen voor vrijheid. Het is een traject van zes weken. Inmiddels is de derde groep gestart. Een paar weken geleden heb ik mijn blog ook in het Engels gelanceerd. Zo bouw ik mijn eigen imperium op.”
Zijn er minder leuke kanten aan dit werk te noemen?
P: (even stil) “Ik heb dit natuurlijk gekozen omdat ik dit werk leuk en waardevol vind. Ik moet wel zeggen dat het belangrijk is om het bij te houden. Als ik twee weken even niet blog, verslapt de aandacht. Bij zowel mezelf als bij andere mensen. Het is dus gedisciplineerd werk. En wat ik ook lastig vind: ik ben iemand die altijd heel veel verschillende dingen heeft gedaan en leuk heeft gevonden. Ik was altijd bezig met van alles tegelijk. Nu heb ik alleen Minimal Switch. Daarom heb ik op sommige momenten even niets te doen, dat ben ik niet gewend. Ik zeg zelf altijd tegen mensen dat ze moeten stoppen met de dingen die ze niet leuk vinden en zich moeten focussen op wat ze echt graag doen. Maar wat nu als dat betekent dat je maar twintig uur per week hoeft te werken? Wat ga je dan doen met de rest van de tijd? Dat vind ik heel interessante dingen.”
Waar haal je echt voldoening uit?
P: “Het allerleukst vind ik dat mensen echt dingen veranderen in hun leven. Door wat ik schrijf of door mijn programma. Dat mensen naar me toe komen en zeggen: ‘Dankzij jou ben ik gestopt bij dit bedrijf.’ En dat ze opeens tijd, energie en ruimte over hebben. Dat is waarvoor ik het doe.”
Zijn er nog dingen die je in de komende tijd wil bereiken?
P: “Niet echt. Meestal had ik een nieuw idee en voerde ik dat meteen uit. Ik heb daardoor al heel veel dingen gedaan en uitgeprobeerd. Nu heb ik een soort rust gevonden. Het is oké waar ik ben, ik ben tevreden. Mijn programma is eigenlijk voor díe groep mensen die zoveel ideeën hebben dat ze niet weten wat ze ermee moeten.”
Tot slot: heb je nog tips voor studenten en starters?
P: “Als je nog niet precies weet wat je wilt, kun je er alleen achter komen door het gewoon te doen. Zeg tegen jezelf: ‘Ik ga dit uitproberen.’ Dan zijn de verwachtingen niet te hoog en is het niet erg als het misgaat of niet zo leuk blijkt te zijn als je dacht. Je merkt vanzelf dat er dingen zijn die je leuk vindt: daar kun je meer van gaan doen. De dingen die je niet leuk vindt doe je niet meer, dat pas je aan. Wat ook belangrijk is: je hoeft niet van al je hobby’s of passies je werk te maken. Je kunt niet overal goed in zijn. Je kunt niet met iedereen vrienden zijn. En is dat erg? Nee. Dan weet je dat in ieder geval. Weer iets om van je lijstje af te kunnen strepen.” Linda Roos