Justin Junier: “Ik werd gegrepen door het ondernemerschap”

Justin01

Naam: Justin Junier
Leeftijd: 27
Beroep: Superheld

Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van Justin. ‘Wat een leuke website heb je!’ is het onderwerp. Hij vertelt dat hij via Careerwise.nl, waarvoor we allebei schrijven, op mijn blog terecht is gekomen. Justin heeft zelf ook een blog: Superheld.nu. We blijken ons allebei bezig te houden met De Grote Vragen des Levens waar je na je studie mee te maken krijgt: Wie ben ik? Wat wil ik? En vooral: hoe krijg ik dat voor elkaar? Op een zonnige middag in februari spreek ik Justin op de Universiteit Leiden, waar hij parttime werkt. Voor mij een mooie gelegenheid om hem zelf eens vragen te stellen.

Wat wilde je vroeger worden?
J: (lachend) “Indiana Jones. Daar was ik groot fan van. Met onderzoek bezig zijn op een zowel intellectuele als avonturistische manier, dat sprak mij wel aan.”

Een superheld zijn, dus.
J: “Eigenlijk wel! Nu je het zegt. Ik vind die combinatie heel leuk. Gestructureerd onderzoek doen, maar ondertussen in de grote boze wereld gave dingen doen.”

Wat heb je gestudeerd?
J: “Ik heb Psychologie gedaan en in 2010 was ik klaar mijn met master Toegepaste Cognitieve Psychologie. Dat gaat over het alledaagse gedrag van alledaagse mensen.”

Wilde je daar na je studie ook iets mee doen?
J: “Eerst wel. Ik had oprecht de intentie om er iets mee te doen. Het eerste half jaar ben ik druk geweest met solliciteren, tot het ondernemen op mijn pad kwam. Ik was al freelance aan het lesgeven op de Universiteit Leiden tijdens mijn master, daarna kreeg ik een vast contract. Nu geef ik hier drie dagen in de week les.”

En in wat voor opzicht is het ondernemen toen op je pad gekomen?
J: “Ik ben begonnen met Hersens te Huur, op het gebied van workshops, brainstormen en kleine innovatietrajecten. Ik weet niet meer hoe ik bij ondernemen ben gekomen. Niemand in mijn naaste omgeving doet dat. Op een gegeven moment ben ik er gek genoeg door gegrepen en heeft het me niet meer losgelaten. Toen ben ik gewoon begonnen, terwijl ik geen idee had wat ik moest doen. Het is een harde leerschool geweest, maar het was tegelijkertijd heel nuttig.”

superheld

Wat heb je ervan geleerd?
J: “Op alle vlakken is het anders dan wat je leert op de universiteit. Van bepaalde vaardigheden en kennis die je moet hebben, tot de mindset die erbij hoort. Dat laatste is heel belangrijk. Je leeft in een compleet andere wereld: je hebt plotseling veel meer onzekerheid, verantwoordelijkheid en vrijheid. Je moet bedenken wat jij de wereld te bieden hebt, welke problemen jij kunt oplossen. Jij moet alles vanaf nul verzinnen, opzetten en doen. Je moet alles zelf uitvinden en ontdekken. Dat is heel leuk, maar ook enorm moeilijk. Eigenlijk ben je een soort superheld.”

Wanneer ben je met superheld.nu begonnen?
J: “De eerste concepten zijn halverwege 2012 al ontstaan. Toen ben ik er in de zomer als een soort zomerproject mee bezig geweest. Eind vorig jaar kwam ik er achter dat dit toch iets is dat ik graag wil doen. Wat ik merk bij andere ondernemers is dat het de eerste paar jaar een zoektocht is, dat hoort erbij. Het is een soort reis waar je doorheen gaat.”

Hoe zou jij superheld.nu omschrijven?
J: “Het is een plek voor jezelf, waar je echt eens tijd en aandacht aan jezelf kunt besteden. Het is heel praktisch, concreet en actiegericht. Voor het komende half jaar zijn vragen als ‘Wat wil ik nu echt? Hoe kom ik aan die baan?’ de insteek. Dat wil ik graag uitbreiden. Ik zie het zo voor me dat het over vijf jaar een soort academy is waar jonge enthousiastelingen interessante en zinvolle dingen kunnen leren.”

Iets wat nu heel erg speelt.
J: “Klopt. Het is heel vreemd: van de basisschool tot het einde van je studie is alles helemaal netjes voor je uitgestippeld, maar wat daarna komt? Dan sta je opeens op een soort kruispunt. Heel veel mensen van onze leeftijd worstelen daarmee.”

Justin03

En jij wilt die mensen een stapje op weg helpen.
J: “Ja. Ik bied onder andere een gratis E-cursus aan. Daar help ik mensen mee. Ik wil graag mijn steentje bijgedragen aan de wereld, dat komt op de één of andere manier toch wel weer terug. Sommige mensen scharen het al gauw onder loopbaancoaching, maar daar is het niet echt mee te vergelijken. Ten eerste richt ik me meer op de overdracht van kennis en kunde, oftewel: training. Daarnaast heb ik zelf eigenlijk een hekel aan dat woord. Het concept ‘loopbaan’ is volgens mij niet meer van deze tijd. Het is een soort avontuur waarbij je naar links of rechts gaat, in plaats van saai naar boven.”

Zo werkt dat in deze tijd gewoon niet meer.
J: “Nee, precies. Tijden zijn veranderd en wij moeten proberen ons aan te passen. Dat blijft soms lastig. We kunnen en willen van alles, maar we weten niet hoe en wat we ermee moeten. Maar ik geloof dat we een soort innerlijke superheld hebben, een beste versie van onszelf die iets nuttigs en waardevols te bieden heeft.”

Waar haal jij voldoening uit?
J: “Voor mezelf kan ik dat wanneer ik werk doe waar ik gelukkig van word: boeken lezen, onderzoek doen, contact hebben met mensen die enthousiast zijn en die iets moois willen doen met het leven. Als ik dan van hen hoor dat het ze iets heeft opgeleverd, is dat helemaal geweldig. Zo kreeg ik laatst een mailtje van iemand met feedback, waarin stond dat hij nu meer helderheid en focus had en de juiste stappen durfde te nemen. Dat vind ik cool. Of als mensen na een workshop enthousiast naar me toe komen en vertellen dat ze het leuk en nuttig vonden, dat geeft zo’n kick.”

Tot slot: wat is de beste tip die jij aan studenten en starters mee kunt geven?
J: “Wat voor mij heel goed heeft geholpen is datgene wat je wilt doen echt serieus nemen. Bloedserieus. Jij bent de enige die dat kunt doen. Niemand anders doet dat voor je. Als je het nu serieus neemt, heb je over een jaar een baan en een levensstijl waar jij gelukkig van wordt. Het levert op de lange termijn resultaat op.” Linda Roos

logo-site-v1

2 thoughts on “Justin Junier: “Ik werd gegrepen door het ondernemerschap”

  1. Wat een leuk en bijzonder interview! Het interesseert mij helemaal omdat ik mij nu al in wil lezen in alle keuzes en opties voor als mijn twee-jarige peuter straks naar school toe gaat. Ik ben nog van de generatie ‘klas 1 tot en met 6′. Dan pas de cito toets. Dan voortgezet onderwijs en daarna studeren (of niet). De tijden zijn veranderd en ik wil bijblijven. Justin inspireert mij!

  2. Pingback: Kick-Ass Mede Helden | Superheld

Geef een reactie