Sanny Verhoeven: “Ik kan gelukkig zijn met niets”

Sannyverhoeven

Naam: Sanny Verhoeven
Leeftijd: 28
Beroep: presentatrice/tv-maker/model

Ik ontmoet Sanny Verhoeven tijdens de Generation Glamour Party, begin januari. Halverwege de avond vinden er in een bepaalde ruimte een aantal optredens plaats. Muziek, gedichten en mooie verhalen. Met een frisse, vrolijke uitstraling, begint Sanny iets over haar project te vertellen. Na afloop spreek ik haar aan. Haar project, Sanny Zoekt Geluk, is haar online zoektocht naar alle aspecten van geluk. Sanny is al jaren presentatrice, heeft veel geacteerd en doet ook nog steeds modellenwerk. Vervelen zal ze zich niet gauw. Ik ben benieuwd naar haar leuke project en spreek haar hierover in Bar Brandstof te Amsterdam.

Wat wilde je vroeger worden?
S: “Ik wilde altijd al presenteren en acteren. Als ik vroeger televisie keek en Linda de Mol voorbij kwam, riep ik: ‘Dat ben ik!’ Ik was er altijd mee bezig: toneelstukjes bedenken, dansjes verzinnen, noem maar op.”

Wat heb je gestudeerd?
S: “Ik heb verschillende toneelopleidingen gedaan. Eerst de vooropleiding in Utrecht, daarna de theatermaakopleiding in Amsterdam. Na deze opleiding heb ik nog een particuliere opleiding gevolgd, T&T Theater en Televisie, ook in Amsterdam.”

Is het moeilijk om bij zulke opleidingen aangenomen te worden?
S: “Ja, je moet auditie doen. Dat is zenuwslopend. Ik heb inmiddels al honderden audities achter de rug, maar ik realiseer me dat ik voor mijn werk bijna altijd opnieuw auditie zal moeten doen. Ook voor het modellenwerk dat ik doe hoort dit erbij. Dan moet ik bijvoorbeeld naar een casting, of door een fotokeuring. Voor alles moet je een soort ‘test’ doen. Gelukkig zit ik nu in de positie dat ik steeds vaker wordt gevraagd voor dingen. Maar voor grote projecten moet ik nog steeds auditie doen.”

Wat was je eerste plan na je studie?
S: “Ik was al aan het werk tijdens de theatermaakopleiding. Ik speelde toen in de serie Nachtegaal en Zonen, van RTV Utrecht en de KRO. Ook na mijn opleidingen heb ik nog verschillende masterclasses en workshops gedaan. Dat is niet alleen leuk, maar ook handig: je moet jezelf een beetje scherp houden. Het is puur training.”

Je bent nu voornamelijk bezig met presenteren in plaats van acteren. Waarom?
S: “Het acteren ging een tijdje heel goed: ik speelde in allerlei korte films en series. Dat was heel leuk. Daarna kwam er een periode waarin het een stuk minder ging. Ik was toen 21. Je bent dan net geen meisje meer, maar ook niet echt een vrouw. Dat werd steeds moeilijker. Ik was het acteren heel erg aan het najagen, terwijl er ondertussen veel leuke presentatieklussen op mijn pad kwamen. Dat vond ik nog veel leuker. Ik haalde alle audities. Ik zat in een soort flow, het kwam gewoon vanzelf. Voor het presenteren mag je vaak je eigen teksten bedenken, je maakt het meer zelf. De acteerwereld is bovendien heel hard: er is weinig geld, er is veel concurrentie. Dat wilde ik op een gegeven moment niet meer. Ik zeg niet dat ik nooit meer zal acteren, maar het is fijn om me nu op één ding te focussen. ”

Vanaf september vorig jaar ben je bezig met Sanny Zoekt Geluk. Hoe ben je daar op gekomen?
S: “Ik had het net over die flow: ik was een tijd heel erg bezig met bedenken hoe ik het leven voor mezelf een beetje leuk kon maken. Ik ben met een aantal mensen in gesprek gegaan, zodat ik erachter kon komen wat ik wilde. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat is mijn passie? Dat vond ik heel interessant. Er waren zoveel leuke aspecten en boeiende mensen die ik daarover kon spreken, dat ik het met meer mensen wilde delen. Ik had eerst een tv-format bedacht, maar vond het uiteindelijk leuker om het kleiner te houden. Dichter bij mezelf. Ik heb wel twee jaar rondgelopen met dat idee.”

Waarom hakte je vorig jaar toch de knoop door?
S: “Eerst twijfelde ik heel erg. Dat herken je vast wel, dat je je afvraagt: wie zit er nou op mij te wachten? Op een gegeven moment moet je daar doorheen breken. Er kwamen heel veel mensen op mijn pad die me konden helpen. Waaronder mijn vriend, Jorg Ruis. Hij werkt online en weet daar heel veel van. Dankzij hem kreeg ik door dat het wel mogelijk was. Zo ben ik begonnen in de online wereld, terwijl ik daar helemaal niets van wist.”

Wat vind je leuk aan de online wereld?
S: “Online kunnen dingen vaak groeien, zonder dat je het door hebt. Laatst kwam ik bijvoorbeeld iemand tegen die mijn programma kende. Op tv is dat anders: dan moet je het gezien hebben of de reclame gelezen hebben. Online gaat dat vaak zonder dat je het doorhebt. Dat vind ik mooi.”

Wat betekent ‘geluk’ voor jou?
S: “Voor mij is geluk helemaal in het ‘nu’ leven en volledig jezelf kunnen zijn. Bewuster leven. Op die manier kun je vanuit jezelf, heel puur, dingen ervaren en meemaken. Zonder dat je wordt beïnvloed door die stemmetjes in je hoofd, die beweren dat iemand niet leuk is, of dat iets toch niet gaat lukken. Die gedachtes zijn niet van jou. Ik voel me het gelukkigst wanneer ik in mijn kracht sta en die gedachtes in een hoekje parkeer. Ze zijn er wel, maar ik luister er gewoon niet naar. Op die momenten ben ik gelukkig met niets. Zelfs zonder alle essentiële dingen in het leven, zoals een huis, een baan, een vriend, ben ik gelukkig met wie ik ben.”

Dat draag je ook uit met je programma.
S: “Precies. Ik heb zelf natuurlijk niet alle antwoorden, daarom vraag ik het aan anderen. Op die manier hoop ik een inspiratie te kunnen zijn.”

Het is ook heel erg van deze tijd.
S: “Klopt. Wij zijn van Generatie Y, een generatie die alles kan en die alles heeft. Maar toch zijn we niet gelukkig. We zien voortdurend hoe anderen het beter voor elkaar lijken te hebben, bijvoorbeeld via Facebook en Twitter. Maar naar anderen kijken en jezelf daarmee vergelijken is het meest oninteressante wat je kunt doen. Laat die anderen voor wie ze zijn, wees gewoon lekker jezelf. Durf die stap te zetten.”

Waar haal je de meeste voldoening uit?
S: “Twee dingen. De interviews die ik doe zijn heel gaaf en inspirerend. Niet alleen voor mezelf. Zo had ik laatst een gesprek met Johan Noorloos, één van de bekendste yogaleraren van Nederland. Op het moment dat hij mij iets aan het vertellen is, leer ik daar weer van. Maar tegelijkertijd denk ik: ‘Dit is zo vet om te delen!’ Dat is één ding. Het andere is dat ik heel veel berichtjes en telefoontjes krijg van mensen die het heel inspirerend vinden wat ik doe. Ze vertellen dat ze er iets aan hebben gehad. Dat raakt me.”

Wat zijn de minder leuke kanten?
S: (lachend) “Het minst leuk is dat het niet snel genoeg gaat! Ik wil altijd heel snel resultaten. Soms heb ik het heel erg druk. Ik ben freelancer, dus ik doe van alles: commercials, acteerwerk, presenteren en ook nog Sanny Zoekt Geluk. Ik krijg dan bijna stress van mijn eigen geluksprogramma. Dat is niet de bedoeling! Op die momenten bedenk ik voor mezelf waarom ik dit wil. Ik wil het zelf, ik doe het voor mezelf. Het is een proces waar ik heel veel van leer.”

Tot slot: heb je nog tips voor studenten en starters?
S: “Ga onderzoeken voor jezelf wat je het allerliefst wilt doen. Dat doel is het allerbelangrijkst. Daarna moet je keihard werken om het te bereiken. Als je je helemaal instelt op dat wat je wilt bereiken, dan komen die mensen vanzelf op je pad en lukt het je. Bedenk wat jouw kracht is. Waar weet jij het allermeest van? Ook met anderen mensen praten helpt heel goed. Met nieuwe mensen praten zorgt voor inspiratie, zij komen vaak met heel andere ideeën. Dat kun je niet allemaal bedenken in je eigen koppie! ” Linda Roos

Geef een reactie