Oprichter Keep Moving Forward Sylvia Niemantsverdriet: “Ik zorg dat mensen in beweging blijven”

sylvianiemantsverdriet

Naam: Sylvia Niemantsverdriet
Leeftijd: 29
Beroep: oprichter Keep Moving Forward

“Ik leer creatieve ondernemers hun zakelijke skills te ontwikkelen en zo meer opdrachtgevers te vinden,” staat er achterop het visitekaartje van Keep Moving Forward, opgericht door Sylvia Niemantsverdriet. Sylvia is een zelfstandig ondernemer die andere (voornamelijk creatieve) zelfstandig ondernemers helpt om henzelf beter in de markt te zetten. Dat klinkt niet alleen leuk, maar ook nog eens heel handig. Ik spreek Sylvia op een zonnige maandagmiddag in september bij haar thuis in Rotterdam.

Wat wilde je vroeger worden?
S: “Topturnster! Ik heb van m’n vijfde tot m’n zeventiende geturnd, op behoorlijk hoog niveau. Als klein meisje wil je dat dan natuurlijk worden. En juf, voor de klas staan, dat leek me heel erg leuk. Mijn moeder zei altijd tegen me dat ik dat zo goed zou kunnen. Als kind sla je zulke dingen op.”

En wat werd dat later?
S: “Mijn moeder had altijd heel veel tijdschriften in huis. Ik scheurde vaak plaatjes uit en was heel visueel ingesteld. Op de middelbare school had ik besloten om modefotografie te gaan studeren. Ik wilde naar de Academie. Uiteindelijk ben ik daar terechtgekomen, maar wel met een omweg. Eerst heb ik Personeel & Arbeid gestudeerd hier in Rotterdam, met de afstudeerrichting International Human Resource Management. Ik ben in het buitenland afgestudeerd. Daarna ben ik naar de Academie gegaan. Dat was in Utrecht, aan de HKU.”

Wat heb je precies aan de HKU gestudeerd?
S: “Ik heb Visual Arts and Design Management gestudeerd. Daar leer je hoe je het management van creatieven op kan pakken. Zo kun je bijvoorbeeld van artiesten het zakelijke gedeelte doen. Die twee studies heb ik dus eigenlijk gecombineerd. Daardoor doe ik wat ik nu doe.”

Was dat meteen het plan na je studie?
S: “Nee. Tijdens de tweede studie op de academie had ik voor een project een gastdocent die ons begeleidde. Hij had daarnaast een eigen bedrijf: ze maakten visuele identiteiten. Denk aan logo’s, huisstijlen, websites, filmpjes, noem maar op. Het klikte goed, daarom vroeg hij of ik bij hem kwam werken. Dat heb ik toen tijdens mijn studie gedaan. Na mijn studie ben ik daar ook nog blijven werken. Maar in 2008 begon de crisis. Ik was de eerste die eruit moest. Ik heb een halfjaar gezocht naar werk. Dat was heel moeilijk, want niemand wilde je aannemen. Toen ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij een stichting die evenementen voor studenten organiseren. Zij willen opdrachtgevers en goede studenten bij elkaar brengen. Daar ben ik als Projectmanager begonnen. Ik werkte daar een jaar, toen bleek dat ik ziek was.”

Dat is heftig. En toen?
S: “Ik werd geopereerd, het was een zware operatie. Ik had een tumor in mijn rug. Die moest eruit gehaald worden, daarna volgde een periode van revalidatie. Mijn toenmalige baas vertelde me rond die tijd dat mijn contract niet verlengd zou worden, waardoor ik ook nog zonder werk kwam te zitten. Dan kun je niets en dan weet je dat je nergens meer naartoe gaat.” (lachend) “Dat was dus een beetje lastig! In diezelfde tijd hielp ik wel al creatieven uit mijn netwerk, die naar mij toe kwamen omdat ze niet wisten hoe ze in de crisis aan klanten moesten komen. Ik heb hen tips gegeven. Dat ging zo goed, dat vrienden van hen ook naar mij toe kwamen. Uiteindelijk zeiden mensen tegen me: ‘Goh, je moet daar eens geld voor gaan vragen.’ Dat heb ik toen gedaan.”

Het heet Keep Moving Forward. Zou je kort kunnen omschrijven wat het inhoudt?
S: “Toen ik ziek was, was ik heel erg boos. Op mezelf, op mijn lichaam, op mijn baas die mijn contract niet had verlengd, op mijn andere baas die me tijdens de crisis had ontslagen. Toen bedacht ik me dat het geen nut had om stil te blijven staan, of om in het verleden te blijven hangen. Je moet vooruit denken. Creatieven moeten dat ook doen. Als je stil blijft staan, krijg je geen klanten. Wat ik doe met mijn bedrijf is creatieven leren hoe ze zich beter in de markt kunnen zetten. Hoe ze zichzelf en hun producten beter kunnen verkopen. Hoe ze sneller opdrachtgevers kunnen krijgen. Marketing en Acquisitie is niet echt aan hen besteed; dat vinden ze moeilijk, eng of stom. Ik wil hen laten zien dat je het ook op een leuke manier kunt doen. Met mijn bedrijf train en coach ik mensen. Hoewel, coachen vind ik altijd zo’n stom woord.”

Waarom?
S: “Omdat iedereen tegenwoordig coach is. Ik vind het leuker om met mensen mee te denken. Zij vertellen hun verhaal en ik stel dingen voor die ze kunnen doen. Dingen waar ze misschien nog niet eerder aan hadden gedacht, mensen die ze kunnen bellen, filmpjes of foto’s die ze kunnen laten maken, noem maar op. Ik zorg dat mensen in beweging blijven. Dat is Keep Moving Forward. Vooruit blijven gaan.”

Wat zijn de voornaamste problemen waarvoor mensen bij jou terecht komen?
S: “Meestal zijn dat creatieven die al ongeveer een jaar bezig zijn. In het begin hebben ze hun opdrachten heel erg uit hun eigen netwerk gehaald. Maar het komt niet vanzelf. Ze vinden het lastig om er achteraan te gaan, ze vinden het eng om te bellen, ze vinden het moeilijk om op iemand af te stappen… Daardoor komen ze bij mij terecht. ‘Hoe zorg ik dat ik meer klanten krijg?’ is eigenlijk de voornaamste vraag.”

keepmovingforward

Kun je een specifiek voorbeeld geven?
S: “Bijvoorbeeld een grafisch ontwerpster. Ze vindt het leuk om websites vorm te geven, posters te maken, boeken op te maken. Ze vindt alles leuk om te doen. Maar als je alles doet, dan weten mensen niet precies waarvoor ze bij jou moeten zijn. Ik help ze ook met meer focus krijgen. Wat zijn de producten die je aanbiedt? Hoe kun je dat zo in de markt zetten dat andere mensen naar jou toe komen?”

Hele praktische vragen eigenlijk.
S: “Klopt. Vervolgens kijk ik naar waar ze goed in zijn, wat ze willen doen, voor wie ze zouden willen werken, wat ze het liefst zouden doen… Daar maken we een plan voor.”

Wat zijn de beste tips die je kunt geven?
s: “Je moet goed bedenken voor wie je zou willen werken, voor wat voor soort opdrachtgever, in wat voor soort sector. Hoe concreter je dat maakt, hoe makkelijker het wordt. Je kunt dan nagaan wat deze mensen nodig hebben, wat jij voor hun kunt doen en hoe potentiele klanten benaderd zouden willen worden. Als je grote events wil organiseren voor bijvoorbeeld Motown, moet je je een aantal dingen bedenken. Wat voor soort events zijn dat? Wie en wat heb ik daarvoor nodig? Waar hangen de mensen rond die ik nodig heb? Wie uit mijn netwerk kent hem of haar weer? Het is dus heel simpel: voor wie wil je werken, wat voor problemen hebben die mensen en hoe kun jij dat voor hen oplossen? Dat is de voornaamste tip die ik altijd geef.”

Ik vind het zelf ook lastig om een bepaalde focus te kiezen. Schrijven is vaak te breed.
S: “Het helpt wel wanneer je benoemt wat je doet. Jij schrijft. Misschien wil je wel graag voor muziektijdschriften werken, of interviews doen, dat maakt niet uit. Belangrijk is dat je al hebt gezegd dat je schrijft. Omdat jij aangeeft dat je bijvoorbeeld graag de kant van de muziek op wil, kom je er sneller. Dat betekent niet dat je geen andere dingen kunt doen. Mensen komen naar je toe met een voorstel: ‘Het heeft niet echt met muziek te maken, het is meer theater. Doe je dat ook?’ Natuurlijk doe je dat ook. Dat communiceer je niet direct, je geeft alleen aan dat je muziek het liefste doet.”

Goed om te weten. Zijn er minder leuke kanten aan jouw werk?
S: (lachend) “Mijn boekhouding vind ik niet zo leuk om te doen. Dat is het nadeel van zelfstandig ondernemerschap. Je moet alles zelf doen. Je moet altijd je boekhouding doen, facturen sturen, achterna bellen. Dat vind ik het minst leuke aan mijn werk. Gelukkig heb ik een fijne boekhouder die de kwartaal – en jaaraangiften voor mij regelt.”

Waar haal je dan juist weer de meeste voldoening uit?
S: “Als ik mensen help. Als het gevoel hebben dat ze het helemaal anders gaan doen. Soms bellen ze later nog: ‘Dankzij jouw tips heb ik drie nieuwe klanten!’ Dat vind ik tof. Het is leuk wanneer ik mensen in kan laten zien dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn als ze soms denken.”

Zijn er nog andere dingen die je wilt bereiken?
S: “Ja. Het wordt in ieder geval groter. Omdat ik ziek ben geweest en een zwarte operatie heb gehad, ben ik beperkt in mijn energie. Ik heb last van mijn rug, ik moet drie keer per week naar de fysiotherapeut, ik moet allerlei oefeningen doen. Ik kan minder werken, maar wil wel steeds meer mensen helpen. Nu ben ik bezig met online trainingen. Als ik een video opneem kan ik een groter bereik krijgen, omdat iedereen in staat is om een video te bekijken. Ze hoeven dan niet ergens heen te reizen. Ik ben bezig met het schrijven van allemaal scripts voor online trainingen. Dat is heel leuk en ik merk dat er veel vraag naar is. Mensen vragen continue of het al online staat, heel tof. Ik wil meer gebruik maken van internet. Bijvoorbeeld door via Skype mensen te helpen of artikelen te schrijven waar creatieven iets aan hebben. Hoe kan ik meer mensen bereiken met minder energie? Daarom heb ik onlangs de Keep Moving Forward Academy opgezet.”

Wat houdt dat precies in?
S: “Ik werk dan met mensen samen. Zo is er bijvoorbeeld een jongen die editor en regisseur is. Door middel van zijn eigen kennis en kunde wil hij jonge, startende filmmakers gaan helpen. Daarom ben ik bezig de Keep Moving Forward Academy online op te zetten. Gastsprekers van andere disciplines kunnen trainingen komen geven.”

Wat vind je het leukst om te doen?
S: “Het contact met mensen vind ik het leukst, dat wil ik zeker blijven doen. Dat heb je natuurlijk niet wanneer je een video online zet. Het leukste is wanneer ik mensen een aantal keer zie en zo de groei van hun bedrijfje mee kan maken. Een leuk voorbeeld daarvan is toen ik een grafisch ontwerpbureau hielp. Ze vonden het moeilijk om nieuwe opdrachtgevers te krijgen. Ik had hen gevraagd voor wie ze het allerliefst zouden willen werken. Dat wisten ze wel. Ze kwamen vaak bij een restaurant waar het eten heerlijk was, maar de menukaart zag er vreselijk uit. Ik stelde voor dat ze konden vragen of ze de menukaart opnieuw mochten ontwerpen. Dat vonden ze spannend, want dan moesten ze hem bellen. Wat nu als hij er helemaal niet op zat te wachten? Dat is vaak waar creatieven tegenaan lopen: ze zijn bang dat niemand op hen zit te wachten.”

En toen?
S: “Toen heb ik voorgesteld dat ze dan de voorkant en de eerste pagina van het menu konden ontwerpen en dan maar eens langs moesten gaan. Wat bleek? Die man was helemaal enthousiast. Hij vond het geweldig. Ze mochten uiteindelijk de menukaart, de huisstijl, posters en de website opnieuw vormgeven. Je hoeft dus niet meteen te zeggen dat je de menukaart niet mooi vindt, je kunt een suggestie doen en een voorbeeld geven. Dan ben je in ieder geval met ze in gesprek, of je het nu meteen mag doen of niet.”

Tot slot: heb je nog tips voor studenten en starters?
S: “Denk in producten. Bijvoorbeeld in jouw geval: verkoop een interview. Ik doe interviews, dat doe ik op die manier en dit krijgen jullie dan. Benoem de resultaten, dan weten mensen wat ze aan jouw diensten hebben. Of bijvoorbeeld een grafisch ontwerper die geboortekaartjes maakt. Dat is een specifiek product. Als mensen weten waarvoor ze bij jou moeten zijn, kun je laten zien wat je nog meer kunt. In wat voor vormen je het aanbiedt, of op welk platform het beschikbaar is. Maak het concreet.” Linda Roos

One thought on “Oprichter Keep Moving Forward Sylvia Niemantsverdriet: “Ik zorg dat mensen in beweging blijven”

  1. Pingback: Patty Golsteijn: “Ik wil in mijn werk zelf de richting kunnen bepalen” | Droombaan

Geef een reactie