Afstuderen in crisistijd: good luck with that

Tja, het is niet de meest ideale tijd om af te studeren. Zeker niet in mijn vakgebied: media, kunst, cultuur… De banen liggen niet bepaald voor het oprapen. Of, zoals een van mijn docenten van Media en Cultuur ooit op de radio toegaf: “We leiden een veel te grote groep studenten op om uiteindelijk werkeloos te worden.” Nou, mooi is dat.

Ik ben zo goed als afgestudeerd en moet nu op zoek naar een baan. Liefst ook nog iets in mijn vakgebied, als het even kan. Mocht dat niet direct lukken, dan blijf ik in mijn vrije tijd verder zoeken naar iets wat ik echt wil. Klinkt eenvoudig, maar dat zoeken naar banen is nog best lastig. Want: waar begin ik met zoeken? Welke bedrijven horen er precies in mijn vakgebied? Op welke termen moet ik googelen? Wat wil ik nu echt?

En ja hoor, daar begint de ellende. Er volgt vanzelfsprekend een golf van lichte paniek. Hoor ik nu niet al lang te weten wat ik wil worden? Of wat ik precies met mijn studie kan? Als iemand dat vraagt, antwoord ik altijd onduidelijk: “Oh, heel veel. Het is echt heel breed!” Lekker vaag. Daar kun je echt niet mee aankomen. Daarnaast reageren veel mensen cynisch als ik zeg wat ik eigenlijk wil doen: schrijven. Laatst reageerde iemand sarcastisch: “Nou, gelukkig wil bijna niemand dat!” Grapjas. Gelukkig had ik niet om zijn mening gevraagd. Dat scheelt.

Tot een vriendin van mij laatst op een briljant idee kwam: met mensen spreken die interessante en leuke banen hebben en vragen hoe ze het zover hebben geschopt. Heel logisch geredeneerd: als je iets niet weet, vragen. Als ik het vanuit dat oogpunt bekijk zijn er plotseling weer heel veel mogelijkheden. Er zijn een heleboel mensen waarvan ik maar wat graag het carrièrepad zou willen betreden.

Doel
Daarom is het doel van deze blog: mensen interviewen om zo hun loopbaan in beeld te brengen. Wat wilden ze vroeger worden? Wat hebben ze gestudeerd? Wat was de grootste tegenslag? Wanneer kwam het moment dat ze wisten: dit is het? Zo blijf ik niet alleen schrijven, maar oriënteer ik me tegelijkertijd op een interactieve manier op de arbeidsmarkt. Twee vliegen in één klap.

Voor wie?
Voor wie is deze blog bedoeld? Voor (bijna) afgestudeerden, voor twijfelaars, voor studenten die toch maar iets heel anders besluiten te studeren, voor mensen die elke week van toekomstbeeld veranderen en voor iedereen die het -net als ik- stikbenauwd krijgt van het woord ‘crisis’.

Wat?
Interviews met professionals uit het vakgebied (lees: de mediawereld, de journalistiek, de audiovisuele industrie, enzovoorts). Denk aan journalisten, coaches, project managers, festival producenten, filmmakers, muzikanten, kunstenaars, dj’s, schrijvers. Daarnaast doe ik ook interviews met starters die nog aan het prille begin van hun carrière staan. Hoe redden zij zich in deze barre tijden van crisis? Wat zijn de leuke en minder leuke momenten? Hoe blijven ze gemotiveerd?

Inmiddels ben ik al druk met interviews plannen, dus er is een hoop werk aan de winkel.
Stay tuned!

-x- Linda

0 thoughts on “Afstuderen in crisistijd: good luck with that

Geef een reactie